## **Monday February 4th**

	Duration	TOPIC
	/ hours	
8:30 - 09:30	1	MRA y CMC's in Time and Frequency. Joaquín Valdés, INTI . 1 hour
9:30 - 10:30	1	*A brief historic perspective of the time measurement  * The second and the SI. Mauricio López, CENAM. 1 hour
10:30 - 10:45	0.25	Coffee break
10:45 - 12:30	2	General concepts of the Time and Frequency Metrology. Mike Lombardi, NIST. 2 hours
12:30 - 13:30	1	Lunch
13:30 - 15:00	1 0.5	*Quartz Oscillators. Mauricio López, CENAM. 1 hour * Cs clocks. Mauricio López, CENAM. 1/2 hour
15:00 - 15:15	0.25	Coffee break
15:15 - 16:45	0.5 1	*Cs Clocks. Mauiricio López, CENAM. 1/2 hour *Rb Oscillators. Mauricio López, CENAM. 1 hour

## Tuesday February 5<sup>th</sup>

	Duration / hours	TOPIC
8:30 - 09:30	1	*Hydrogen Oscillators. Mauricio López, CENAM. 1 hour
09:30 - 10:30	1	*The Global Positioning System. Mike Lombardi, NIST. 1 hour
10:30 - 10:45	0.25	Coffee break
10:45 - 12:45	2	*The Global Positioning System. Mike Lombardi, NIST. 2 hours
12:45 - 13:45	1	Lunch
13:45 - 15:45	2	*Measurements in the time domain. Francisco Jiménez, CENAM. 2 hours Frequency generation and frequency measurement ·Direct measurements ·Beat frequency measurement (single frequency mixer) .Double frequency mixer
15:45 - 16:00	0.25	Coffee break
16:00 - 17:00	1	*Measurements in the Frequency Domain . Mauricio López, CENAM. 1 hour

## Wednesday February 6<sup>th</sup>

	Duration / hours	TOPIC
8:30 -09:30	1	* Measurements in the Frequency Domain . Mauricio López, CENAM. 1 hour
09:30 - 10:30	1	Statistic analysis of measurements. Mauricio López, CENAM. 1 hour  * Allan variance
10:30 - 10:45	0.25	Coffee break
10:45 - 11:45	1	Statistic analysis of measurements. Mauricio López, CENAM. 1 hour
		* Modified Allan variance * Time variance
11:45 - 12:45	1	Time scales. Ricardo Carvalho, ONRJ. 1 hour * UT0, UT1, EAL, TAI, UTC
12:45 - 13:45	1	Lunch
13:45 - 14:45	2	Time scales. Ricardo Carvalho, ONRJ. 1 hour  * Virtual clocks and y algorithms
14:45 -15:45		SIM time scales and SIM T&F comparison system . Mike Lombardi, NIST. 1 hour  * UTC(NIST), UTC(NRC), UTC(CNM), UTC(CNMP), UTC(ONRJ), UTC(ONBA), UTC(IGMA)  * SIM time and frequency comparison network in near real time

15:45 - 16:00	15'	Coffee break	
16:00 - 17:00	1	Frequency combs, Mauricio López, CENAM. 1 hour	

Thuesday February 7<sup>th</sup>

	Duration / hours	TOPIC
	/ Hours	
8:30 - 09:30	1	Optical clocks and the future of the unit of time of the SI. Mauricio López, CENAM. 1 hour
09:30 - 10:30	1	Report of time and frequency activities from SIM laboratories, 1 hour
10.20 11.00		
10:30 - 11:00	0.5	Coffee break
11:00 - 12:00	1	Report of time and frequency activities from SIM laboratories, 1 hour
12.00 12.00		
12:00 - 13:00	1	Lunch
13:00 - 14:00	1	Visit to INTI laboratories - ELECTRONICA E INFORMATICA
14:00 - 15:30	1.5	Visit to INTI laboratoriae EISICA V METROLOGIA (Time and francourse lab and SIM CRS Sentant)
14.00 - 13.30	1.5	Visit to INTI laboratories- FISICA Y METROLOGIA (Time and frequency lab and SIM GPS System)